Herzog написа:
...че във вашата катедра комунизмът е победил безвъзвратно и напълно. Поведението на колегите ви е недопустимо и нагло и може да ги съдите по закона за защита от дискриминация за обида и накърняване на достойнството на работното място за незачитане на свободни, автономни убеждения и тяхното легитимно изразяване в интернет...
Да, от позицията на времето, вече може спокойно да се заключи, че факултетът, в който работя беше създаден с една едниствена цел - да бъде сладко убежище до пенсиониране (а и след това) за никому ненужни днес титани на социалистическата ни наука. А за жалба до Комисията за защита от дискриминация, си мислех доста обстойно тогава, но в крайна сметка реших малко да отложа нещата. В смисъл - има доста по-сериозни неща, които ще излезнат наяве в нужния момент - няма защо да се разпилявам. Има едно старо сравнение в нашите среди - между ухапването на куче и ухапването на шимпанзе - кучето ще захапе и подадена му пръчка, докато шимпанзето ще захапе само там, където ще пусне кръв. (малии, т'ва последното много
християнско се получи

)
Herzog написа:
...Ние нямаме напълно изяснен държавно – религиозен модел, дори и сега,...
Да, нямаме, но нещата очевидно вървят на лошо - значи трябва да им се противодейства; дори и да липсва някаква ясна крайна цел - пак трябва да се работи за атеистично възпитание и повишаване на осведомеността на хората по всякакви въпроси, свързани с религията.
Herzog написа:
...Тук ще Ви обърна внимание на думата "светско" - тя казва всичко, понеже е измислена от църковници и всякакви нейни употреби, независимо в какъв контекст изразяват категоричното присъствие на някаква църковност като фон. Без значение какво е мястото на църквата в обществото, чрез тази "незначителна" дума се заявява къде имплицитно, къде експлицитно, че църковността е обществен фактор който не може да се пренебрегне...
Верно че е така, не съм се замислял - може би и с тези термини - "светско", "секуларно" и др.под. - трябва да се подхожда по-внимателно.
Herzog написа:
...Наистина не съм наясно православната "Семинария" какъв статут има? Не се ли произвеждаха именно там поповете?

...
Ако греша - нека някой да ме поправи, но доколкото знам, двете духовни семинарии (в София и Пловдив), както и трите средни ислямски училища (в Русе, Шумен и Момчилград) издават държавни дипломи за средно образование - т.е., завършилите ги имат всички права да кандидатстват където си искат наравно с всички други випускници от
светските (пак тази дума

) средни училища. Мисля че за професия "поп" (има ли я в Националния класификатор на професиите

?) не се иска някакво специално образование - т.е., семинария (и естествено - богословски факултет) - това е само плюс - но не задължително условие.
Herzog написа:
...Почти съм сигурен, че повече хора от университетите не възприемат сериозно това с водосветите и новооткритите параклиси. Тук всичко е на битово ниво, на кой му разбира главата от богословие и изповядване на някаква вяра...
Уж е така. Ама - нали точно това е "пълзящата православизация" - ето - в края на следващата седмица всички ще честваме ...
св. св. Кирил и Методий - уж не е кой знае какво това "св. св." - но то прокарва пътечката към бетонирането на суеверията. Поне така си мисля.
Допълнение: Чак след като пуснах съобщението, се сетих, че всъщност днес е денят на въпросните двама светии - както за католици, така и за православни - значи - който иска да ги чества именно като
светии - да бъде така добър да си ги чества днес - на 11-ти май; а 24-ти май - това е съвсем друга работа - тогава даже не честваме толкова тези двамата (които, разбира се, са създали всичко друго, само не и азбуката, на която пиша в момента), колкото един масов духовен експеримент, провокиран, разбира се, от едни чисто политически съображения (което не го прави по-малко значим). "Денят на славянската писменост и култура" - това си звучи и достатъчно красиво, и достатъчно поетично, а и е изпълнено със смисъл - за какво, по ангелите, ни е да замесваме тия буквички - "
св.св."
Herzog написа:
...Иначе почти няма голям университет в Европа, където да не се изучава богословие, разбира се в различните му варианти според страната, да не говорим, че в европейски (а защо не и в световен мащаб) първите университети са църковни институти, така да се каже, да не говорим как цялата "история на познанието" е повлияна от религията; ясно е, че днес нещата са различни, но историческата примственост не позволява навсякъде да се премахне религиозното образование във висшите училища...
Е да де, ама гадното е, че при нас си беше премахнато! - и зорлем го върнахме обратно. Към 10.11.1989 си имаше Духовна академия (с която държавата формално нямаше нищо общо - иначе, ясно че нещата там са били под стриктен контрол на "съответните служби"), а никъде по ВУЗ-овете нямаше и помен от никаква теология; и едно от първите неща, които направи родната академична общност след промените - беше да
върне Духовната академия в системата на държавното висше образование - след като тя така или иначе беше вече изритана от нея!