svobodni.org Форуми

Форумите на svobodni.org
Дата и час: Сря Сеп 08, 2010 1:30 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Религиозната експанзия в родните научни институции
МнениеПубликувано на: Чет Май 07, 2009 11:49 am 
Потребител
Аватар

Визирам разбира се, на първо място агресивната православизация на българските научни институции през последните две десетилетия, но няма да е честно да пренебрегваме и останалите вероизповедания.
Първо две думи за лично обяснение, защо тази тема стана толкова важна за мен. На 11.06.2008 на наш Катедрен съвет председателстващият най-официално ме нападна за това, че съм пишел в Интернет срещу Българската православна църква – ето протокола от събранието (последният абзац) – разбира се, ефектът беше обратен – и ако дотогава проектът “Българска Пастафарианска Църква” за мен беше повече забавление, то от този момент нататък за мен това вече стана кауза.
Може би няма да е лошо най-напред да кажем няколко думи за законодателството – ще прескоча добре известните декларирани свободи от Конституцията на Република България и Закона за вероизповеданията (да не говорим за т.нар. международно законодателство) и по-скоро ще привлека вниманието ви върху петте основни закони, касаещи “Сектора ВОН”. Най-лесно е със Закона за научните степени и научните звания и Закона за Селскостопанската академия – в тях няма и най-слаб намек за нещо, свързано с религиите. В Закона за Българската академия на науките има една, иначе много хубава формулировка – че "участва в развитието на науката в съответствие с общочовешките ценности и националните интереси и съдейства за умножаване на духовните и материалните богатства на българския народ", с която, обаче, може да се злоупотребява на основата на това, че има една глупава тенденция да се слага знак за равенство между понятията "духовно" и "релиигозно". В Закона за насърчаване на научните изследвания също има една, иначе добра, постановка, с която може да се злоупотребява – "...се насърчава научноизследователската дейност...която включва научни изследвания, свързани със...националната идентичност, българската история и култура" - устойчиво разпространяващата се представа за "православната ни същност" може да доведе тълкуването на този текст до парадоксални безумия. Но най-добре е представена материята в Закона за висшето образование - от чл.3 - "Висшето светско образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини", от чл.4 - "Във висшето образование не се допускат привилегии и ограничения, свързани с ... вероизповедание", а най-красиво звучи в случая чл.56, ал.1, т.4, която задължава членовете на академичния състав "да не провеждат ... религиозна дейност във висшето училище".
Това е на думи. А каква е действителността? Ами – повсеместно попчетата използват всяка възможност да се набутат във висшите училища и научните институти (най-вече за да прибарат някои лев) – то са водосвети, то са участия в проекти, то са новооткрити параклиси... Безумна пародия е и манията да се кръщават разни научни институции и звена на имена на светци. Като информация за тези, които не са навътре в нещата - единственото висше религиозно училище у нас, което е на път да мине всички процедури по Закона за висшето образование, е Висшият евангелски богословски институт. Други висши религиозни училища (не са висши по смисъла на ЗВО!) у нас са: Теологичният колеж „Стефан Константинов” (творение на адвентистите), "Български реформиран презвитериански колеж и семинария" (ама име са му измислили! - всъщност, то би трябвало едновременно да е и средно училище, ако се съди по името му) и Висшият ислямски институт (ако някой знае други - да ги напише). Разбира се, тук трябва да се споменат и богословските факултети в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Катедрата по богословие в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Забележете, как веднага се набива на очи, че Българската православна църква си няма свое висше училище - държавата й подготвя кадрите. Много ми е любопитно, как съжителстват в архивите на ВАК дисертации, да речем, по палеонтология, с такива, разясняващи защо не трябва да се разяснява мистериозната мистериозност на православното разясняване на мистериозните ипостаси на Бога.
Ами като за уводен постинг, май стига.

Българска Пастафарианска Църква - за да вкусиш от Истинския, Живия, Единствения, Българския Бог - Летящото Спагетено Чудовище (Учтиво напомням, че единствено в нашия рай има вулкан с бира и фабрика за стриптизьорки.)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Религиозната експанзия в родните научни институции
МнениеПубликувано на: Чет Май 07, 2009 7:30 pm 
Потребител

Да, така е.

Църковни богослужения при всеки национален празник с участието на държавните мъже, водосвети в министерството на образованието и по училищата при откриването на всяка учебна година ....защо не и православизация на научните институти : (
Като чета протокола от катедрения съвет, радвам се, че при нас (Технически университет – филиал Пловдив), макар навсякъде около мен - по катедри и отдели - да е пълно с религиозни хора, изобщо не се наблюдава подобно нещо. Смея и да се надявам, че няма да се случи, поне така ми изглежда. Само дето броят на турските студенти расте непрекъснато и се питам дали не се задава ислямизация...

Впрочем, тъкмо си мислех снощи, че само в специализирания форум Наука още нямаме постинги - и ето че първият се появи, благодаря за което!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 08, 2009 7:08 pm 
Потребител
Аватар

universe написа:
...Църковни богослужения при всеки национален празник с участието на държавните мъже...
Дори и да го правеха като обикновени граждани - пак щеше да предизвиква безпокойство (нима хората, които ни управляват, смятат, че светът е създаден за шест дни, или че е справедливо заради един намек че ти е грозна прическата да бъдат жестоко избити четиридесет и две деца (вж 4Цар 2:23-5), или пък че преброяването на Квириний е било по времето на Ирод Велики, и т.н.) - а те го правят именно в качеството си на държавни мъже (така е лафа - иначе след тях има и жени, естествено). За Станишев не помня, но отлично помня, че Симеон се закле като премиер пред Библията и патриарха, а при втория си мандат като Президент на Република България същото направи и Първанов (странно - излиза ли от това, че първият му мандат не е бил боговдъхновен?!? :P ). Да не говорим за ритуала "освещаване на бойните знамена" - пред това направо онемявам...
universe написа:
...защо не и православизация на научните институти...
Мислех си днес, че това е неизбежна последица от психологията на тези хора (имам предвид хората, които управляват българската наука) и точно от това, което току-що написах. Израстването в йерархията в българската наука зависи не толкова от професионалните качества, колкото от заемането на правилната стойка при връзване на обувките - и най-върховното дотижение в личен план за българския учен е да предугажда волята на началниците си - и когато Станишев от парламентарната трибуна призовава отцепниците "да се върнат в лоното на Единствената и Истинска Българска православна църква" (точно така го каза) - плужеците с многото титли по места това го възприемат като знак да поведат безмилостна борба срещу чуждите и неблагонадеждни елементи.
universe написа:
...броят на турските студенти расте непрекъснато и се питам дали не се задава ислямизация...
За потомци на български турци от Турция ли става въпрос? Имам чувството, че бройката им скочи навсякъде последните години. Или от родителите си, или защото са живели в България някоя и друга година, приказват що-годе сносно български, но недостатъчно, за да си позволят едно пълноценно обучение. Разбира се, тези от тях, които са навити да се учат както трябва, си усъвършенстват и българския. Ние днес сме толкова отворена държава, че едва ли някой целенасочено точно чрез тях ще действа. Разбира се, отделни фанатизирани елементи може би и сред тях биха могли да се срещнат.
universe написа:
..при нас (Технически университет – филиал Пловдив)...изобщо не се наблюдава подобно нещо...
А Негово Високопреосвещенство Николай Пловдивски къде гледа с втренчения си поглед, та още не е отворил някой параклис в двора на университета? (Друг ако не - Георги Гергов ще даде пари за параклиса - той обича православието - но обича и науката - едно време благодарение на пълните багажници със свинско, завърши Аграрния университет (тогава още ВСИ) задочно само за две години - един-единствен почтен водещ дисциплина се намери, дето не се съгласи просто така да му пише бележка, но проблемът беше светкавично разрешен; та, разбирам наскоро го били направили "Доктор хонорис казуа"...) Откакто Николайчо се засели под тепетата, Пловдив стана еталон за това "какво ни чака" навсякъде в България след някоя и друга година. Интересното е, че по вестниците непрекъснато чета какво огромно влияние бил имал сред хората, пък аз пловдивчанин, дето да не му се надсмива и да не се възмущава от него, не съм срещал; може би има влияние сред местната чалга-младеж в някое забутано селце, където се появява чат-пат с луксозното си возило.
universe написа:
...тъкмо си мислех снощи, че само в специализирания форум Наука още нямаме постинги - и ето че първият се появи...
Е, че кой ще громи най-яко попските щуротии, ако не науката :twisted:
Човек на науката - това е всеки мислещ човек - а не само тези с многото буквички преди и след името.

Българска Пастафарианска Църква - за да вкусиш от Истинския, Живия, Единствения, Българския Бог - Летящото Спагетено Чудовище (Учтиво напомням, че единствено в нашия рай има вулкан с бира и фабрика за стриптизьорки.)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Май 10, 2009 3:04 pm 
Потребител
Аватар

Андрей написа:
Първо две думи за лично обяснение, защо тази тема стана толкова важна за мен. На 11.06.2008 на наш Катедрен съвет председателстващият най-официално ме нападна за това, че съм пишел в Интернет срещу Българската православна църква – ето протокола от събранието (последният абзац) – разбира се, ефектът беше обратен – и ако дотогава проектът “Българска Пастафарианска Църква” за мен беше повече забавление, то от този момент нататък за мен това вече стана кауза.

Гл.ас. Куртенков, според протокол №20, от 11.06.2008 г. си правя извода, че във вашата катедра комунизмът е победил безвъзвратно и напълно. Поведението на колегите ви е недопустимо и нагло и може да ги съдите по закона за защита от дискриминация за обида и накърняване на достойнството на работното място за незачитане на свободни, автономни убеждения и тяхното легитимно изразяване в интернет. Не че нещо ще се промени коренно, нито пък Вие ще сте удовлетворен от това, обаче като им бръкнат в джоба с една глоба, най-малкото ще се замислят дали да повторят, а и ще се водят осъдени. Разбира се, Вие трябва да продължите да работите с тях, и се получава неприятно положение, обаче според мен си заслужава опита.... :)

Андрей написа:
Може би няма да е лошо най-напред да кажем няколко думи за законодателството петте основни закони, касаещи "Сектора ВОН"...

От тези цитати мисля почти няма смисъл, защото законите, които цитирате, там където позволяват "широко" тълкуване съм почти сигурен, че "духът" им е от комунистическо време и затова не могат да послужат като контра на православни апологетични действия. Всяка материя засягаща отношенията държава - религия и установяваща недвусмислен модел на тяхното съществуване трябва да се задават още от Конституцията, последващи текстове в най-различни закони, не могат да определят допустима обществена рамка на отношение към вероизповеданията и водят само до разнобой между "официални"-историко-битово-монокултурни-етноцентрични нагласи и гражданските фундаментални права и свободи. Ние нямаме напълно изяснен държавно – религиозен модел, дори и сега, кагато присъства текст за "традиционното вероизповедание" в България, пак не е ясно до къде трябва да се изчерпват "духовните заслуги" на правослвната църква, как могат да не влизат в сблъсък с международно приети норми за правата на човека, какво е мястото им в парламентарната демокрация и какво точно трябва да последва от тези "заслуги" и т.н.. Не случайно и БАН разглежда православието като важна част от "културно-историческо наследство" на България и прави такива "изследвания", които в крайна сметка спомагат за поддържането му като официална религия. Засега положението е прекалено объркано дори за да се заеме някаква ясно изразена обществена позиция срещу религията. Кнституцията не е просто сбити, кратки, ясни фрази на основни права и задължения, тя създава модел на взаимтношения в обществото по свотогледни/религиозони въпроси; поне така е в нормалните западни държави.

Тук ще Ви обърна внимание на думата "светко" - тя казва всичко, понеже е измислена от църковници и всякакви нейни употреби, независимо в какъв контекст изразяват категоричното присъствие на някаква църковност като фон. Без значение какво е мястото на църквата в обществото, чрез тази "незначителна" дума се заявява къде имплицитно, къде експлицитно, че църковността е обществен фактор който не може да се пренебрегне.

Андрей написа:
....Забележете, как веднага се набива на очи, че Българската православна църква си няма свое висше училище - държавата й подготвя кадрите. Много ми е любопитно, как съжителстват в архивите на ВАК дисертации, да речем, по палеонтология, с такива, разясняващи защо не трябва да се разяснява мистериозната мистериозност на православното разясняване на мистериозните ипостаси на Бога.
Ами като за уводен постинг, май стига.

Наистина не съм наясно православната "Семинария" какъв статут има? Не се ли произвеждаха именно там поповете? :D
Почти съм сигурен, че повече хора от университетите не възприемат сериозно това с водосветите и новооткритите параклиси. Тук всичко е на битово ниво, на кой му разбира главата от богословие и изповядване на някаква вяра.
Иначе почти няма голям университет в Европа, където да не се изучава богословие, разбира се в различните му варианти според страната, да не говорим, че в европейски (а защо не и в световен мащаб) първите университети са църковни институти, така да се каже, да не говорим как цялата "история на познанието" е повлияна от религията; ясно е, че днес нещата са различни, но историческата примственост не позволява навсякъде да се премахне религиозното образование във висшите училища. Те нали са "universe"-тети, имай затова трябва да включват всички знания (хуманитарни/точни науки). Мисля, че университетите в западна Европа даже започват да се развиват благодарение на католическите скрипториуми....трябва да се горд :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 11, 2009 3:11 pm 
Потребител
Аватар

Herzog написа:
...че във вашата катедра комунизмът е победил безвъзвратно и напълно. Поведението на колегите ви е недопустимо и нагло и може да ги съдите по закона за защита от дискриминация за обида и накърняване на достойнството на работното място за незачитане на свободни, автономни убеждения и тяхното легитимно изразяване в интернет...
Да, от позицията на времето, вече може спокойно да се заключи, че факултетът, в който работя беше създаден с една едниствена цел - да бъде сладко убежище до пенсиониране (а и след това) за никому ненужни днес титани на социалистическата ни наука. А за жалба до Комисията за защита от дискриминация, си мислех доста обстойно тогава, но в крайна сметка реших малко да отложа нещата. В смисъл - има доста по-сериозни неща, които ще излезнат наяве в нужния момент - няма защо да се разпилявам. Има едно старо сравнение в нашите среди - между ухапването на куче и ухапването на шимпанзе - кучето ще захапе и подадена му пръчка, докато шимпанзето ще захапе само там, където ще пусне кръв. (малии, т'ва последното много християнско се получи :evil: )

Herzog написа:
...Ние нямаме напълно изяснен държавно – религиозен модел, дори и сега,...
Да, нямаме, но нещата очевидно вървят на лошо - значи трябва да им се противодейства; дори и да липсва някаква ясна крайна цел - пак трябва да се работи за атеистично възпитание и повишаване на осведомеността на хората по всякакви въпроси, свързани с религията.

Herzog написа:
...Тук ще Ви обърна внимание на думата "светско" - тя казва всичко, понеже е измислена от църковници и всякакви нейни употреби, независимо в какъв контекст изразяват категоричното присъствие на някаква църковност като фон. Без значение какво е мястото на църквата в обществото, чрез тази "незначителна" дума се заявява къде имплицитно, къде експлицитно, че църковността е обществен фактор който не може да се пренебрегне...
Верно че е така, не съм се замислял - може би и с тези термини - "светско", "секуларно" и др.под. - трябва да се подхожда по-внимателно.

Herzog написа:
...Наистина не съм наясно православната "Семинария" какъв статут има? Не се ли произвеждаха именно там поповете? :D ...
Ако греша - нека някой да ме поправи, но доколкото знам, двете духовни семинарии (в София и Пловдив), както и трите средни ислямски училища (в Русе, Шумен и Момчилград) издават държавни дипломи за средно образование - т.е., завършилите ги имат всички права да кандидатстват където си искат наравно с всички други випускници от светските (пак тази дума :idea: ) средни училища. Мисля че за професия "поп" (има ли я в Националния класификатор на професиите :D ?) не се иска някакво специално образование - т.е., семинария (и естествено - богословски факултет) - това е само плюс - но не задължително условие.

Herzog написа:
...Почти съм сигурен, че повече хора от университетите не възприемат сериозно това с водосветите и новооткритите параклиси. Тук всичко е на битово ниво, на кой му разбира главата от богословие и изповядване на някаква вяра...
Уж е така. Ама - нали точно това е "пълзящата православизация" - ето - в края на следващата седмица всички ще честваме ... св. св. Кирил и Методий - уж не е кой знае какво това "св. св." - но то прокарва пътечката към бетонирането на суеверията. Поне така си мисля.
Допълнение: Чак след като пуснах съобщението, се сетих, че всъщност днес е денят на въпросните двама светии - както за католици, така и за православни - значи - който иска да ги чества именно като светии - да бъде така добър да си ги чества днес - на 11-ти май; а 24-ти май - това е съвсем друга работа - тогава даже не честваме толкова тези двамата (които, разбира се, са създали всичко друго, само не и азбуката, на която пиша в момента), колкото един масов духовен експеримент, провокиран, разбира се, от едни чисто политически съображения (което не го прави по-малко значим). "Денят на славянската писменост и култура" - това си звучи и достатъчно красиво, и достатъчно поетично, а и е изпълнено със смисъл - за какво, по ангелите, ни е да замесваме тия буквички - "св.св." :?:

Herzog написа:
...Иначе почти няма голям университет в Европа, където да не се изучава богословие, разбира се в различните му варианти според страната, да не говорим, че в европейски (а защо не и в световен мащаб) първите университети са църковни институти, така да се каже, да не говорим как цялата "история на познанието" е повлияна от религията; ясно е, че днес нещата са различни, но историческата примственост не позволява навсякъде да се премахне религиозното образование във висшите училища...
Е да де, ама гадното е, че при нас си беше премахнато! - и зорлем го върнахме обратно. Към 10.11.1989 си имаше Духовна академия (с която държавата формално нямаше нищо общо - иначе, ясно че нещата там са били под стриктен контрол на "съответните служби"), а никъде по ВУЗ-овете нямаше и помен от никаква теология; и едно от първите неща, които направи родната академична общност след промените - беше да върне Духовната академия в системата на държавното висше образование - след като тя така или иначе беше вече изритана от нея!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Май 12, 2009 6:36 pm 
Потребител
Аватар

Всъщност, това връщане на "духовната академия" в пределите на държавното висше образование (а и изобщо религиозната експанзия) е израз на реваншизъм и доста ясно показва, че когато нещо не е преодоляно осъзнато на обществено ниво и не е имало ясно изразена гражданска позиция за него, то в повечето случаи се завръща два пъти по-силно и заявава претенции не само на основата на исторически дадености, но и заемайки позата на жертва. Тук трябва да се признае факта за хилядите жертви на комунистическия режим дадени от свещеници и миряни, но цинизмът е че те се използват за други, комерсиални цели от БПЦ.

Според мен искането на пълно игнориране на религията в това число и във висшето образование е невъзможно, поне не в демократични, либерални държави; това е възможно само в авторитарни режими, които изземват функциите на официалната религия – Китай, Северна Корея, Куба и подобни.
Реакция срещу религията категорично трябва да има, но тук задължително трябва да се прави разлика между типовете религиозност и религиозно поведение; това, разбира се, не отменя общата оценка за религията, просто се определят релевантни акценти на образователни мерки спрямо нея.

Може на пръв поглед да е парадоксално, но ако българите (тези от тях, които се мислят за вярващи) бяха високо образовани в това което вярват, щяха да възникнат доста конфликти вътре в самата "вяра", на чисто богословско ниво. От друга страна, ако "вярата" бъде осмислена по някакъв начин от науката, културата, политиката/правото доста верови фундаменти биха се разклатили по естествен начин. Ясно е, че не може да се твърди, че религията ще изчезне при осмислянето на нейните "основи", но поне няма да бъде във фанатизирания си, краен вариант както сега. Това съдържа и сериозен риск за негативно влияние в науката от страна на религията, но съм сигурен, че рано или късно това влияние ще изчезне, докато при преосмислянето на религиозните вярвания връщането назад е по-трудно. Вие давате за пример двата "крайни" сблъсъка, тяхната невъзможна съвместимост във ВУЗ: от една страна палеонтологията, от друга мистицизма. Но на практика, подобен краен сблъсък едва ли може да преодолее някаква религиозна нагласа; не е без значение как се поднася някакво знание, дори и да се остави само, без обяснение на "другата" позиция, рано или късно може да възникне "глад" за на пръв поглед безумното твърдение.

БПЦ пуска корени само защото разчита на примитивно-битово-празнични рефлекси в "народните маси". Въпросът за мен е: преди да се образоват на високо ниво, преди да си разширят кръгозора, как да се повиши съзнанието относно собствената им вяра. Знам че може да е налудничаво на пръв поглед, обаче не очаквайте от един човек, който вярва в козунаци, яйця, пали свещи, целува мощи и т.н. да можете да го образовате сериозно само като му забраните нещо и му определите територия в която да се занимава почитанията си. Има някакво първобитно ниво на религиозно изживяване, което е трудно изкоренимо; то не позволява на съзнанието да се развива в каквито и да е посоки и преработва всички знания (включва ги, оправдава ги) чрез "вярата" си.

Как мислите може да се премахне цялата вековна религиозна матрица служеща да крепи националното самочувствие и етнохомогенността на народа, да запълва нуждите му от официално одобрени суеверия; с декрет на БКП, "отгоре" и изведнъж - не става, поне според мен.

В този смисъл, полезно е да има сблъсък на виждания, както във Вашия случай, лошото е че "ответната страна" се мисли за привилегирована, не си знае правата и задълженията, тотално е изпростяла и нарушава чуждото автономно пространство. Ако ги осъдите, направо ще ги ударите в земята. :D

Това за "св.св." ако го махнете ще ви съдят за "богохулство" :D

поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа